75.000 liter handgel om Vlaamse vaccinatiecentra klaar te stomen voor het grote publiek

75.000 liter handgel om Vlaamse vaccinatiecentra klaar te stomen voor het grote publiek

INEOS Hygienics start bevoorrading in Vlaanderen

INEOS is momenteel druk bezig met de handgelbevoorrading van alle Vlaamse vaccinatiecentra. In totaal zal maar liefst 75.000 liter verdeeld worden. Handgel blijft cruciaal in de strijd tegen de coronapandemie, met name in de vaccinatiecentra waar alles steriel moet kunnen verlopen. Artsen en verplegend personeel moeten bij de voorbereiding van elk vaccin en elke toediening ervan (ca 20 per uur) in het vaccinatiecentrum de handen ontsmetten. Ook burgers zijn verplicht om voor het binnengaan de handen te desinfecteren.

Begin dit jaar werd de vaccinatiecampagne in Vlaanderen gelanceerd. Na de eerste inentingen in woonzorgcentra, ziekenhuizen en de eerstelijnszorg, komt nu ook de brede bevolking aan de beurt via één van de 95 vaccinatiecentra. Om de veiligheid van verplegend personeel en burgers ten allen tijde te garanderen, is handhygiëne essentieel.

In opdracht van de Vlaamse Overheid werd INEOS daarom aangeduid als leverancier om de centra te bevoorraden.

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid:
​“Het is belangrijk dat de zorgverlener die de vaccinaties toedient, ook consequent een goede handhygiëne verzorgt. Er is daarover een draaiboek opgesteld: handontsmetting voor en na contact met de burger is aangewezen, handschoenen draag je enkel indien er een wondje zou zijn, ringen of polshorloges, nagellak of valse nagels laat je uit.”

Tekort opvangen

INEOS startte met de productie van handgel toen bleek dat er in Europa een tekort heerste. In een recordtempo werden 4 nieuwe Europese handgelfabrieken en een donatieprogramma opgestart. In 2020 schonk INEOS nog 26.586 liter handgel of 106.345 flesjes aan 47 Belgische organisaties en zorginstellingen om een nijpend tekort op te vangen. Dit gebeurde met de logistieke hulp van de wielerploeg INEOS Grenadiers.
​In februari 2021 werd het initiatief van de INEOS groep om gratis antibacteriële gel te verspreiden in Europa bekroond met een “Responsible Care Award” van CEFIC (de Europese chemiefederatie).

75% procent alcohol

“Voldoende handgel is een belangrijke stap om op termijn de coronacrisis te overwinnen”, zegt George Ratcliffe, Chief Operating Officer, van INEOS Hygienics. “Het percentage aan alcohol is belangrijk om doeltreffend te zijn. Onze expertise in de productie van chemische stoffen en het feit dat we een van de belangrijkste ​ Europese producenten zijn van ethanol met hoge zuiveringsgraad zorgen ervoor dat we aan de juiste voorwaarden voldoen om hoogwaardige handgel te produceren die 75% alcohol bevat.”

Naast de productie van alcoholgel produceert INEOS een 300-tal producten die gebruikt worden als grondstoffen voor medische toepassingen die ​ van cruciaal belang zijn in de strijd tegen Covid-19.

George Ratcliffe: “Denk maar aan handschoenen die verplegend personeel moeten beschermen, beademingstoestellen voor de ergst getroffen patiënten, injectiemateriaal ​ en ​ zelfs grondstoffen voor de productie van het vaccin zelf . Ook daar blijft INEOS op inzetten zodat we samen deze pandemie onder controle kunnen krijgen”.

Over INEOS Hygienics

INEOS Hygienics is een globale speler in gezondheidszorg, die tijdens de pandemie werd opgericht om het wereldwijd tekort aan ontsmettingsmiddel op te vangen. In amper 10 dagen tijd werden 6 fabrieken opgestart in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Europa voor de productie van handgel. Elke vestiging is ontworpen om 1 miljoen flessen aan handgel op maandbasis te produceren, waarvan een groot deel gratis ter beschikking werd gesteld van zorginstellingen in bovenvermelde regio’s.

Intussen biedt INEOS Hygienics haar producten die beantwoorden aan de ziekenhuisstandaard, ook aan het brede publiek aan. ​ Het aanbod is beschikbaar bij Amazon, detailhandelaars en apotheken in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het gamma van INEOS Hygienics omvat handreinigingsmiddel, sprays en reinigingsdoekjes in een variëteit van volumes en verpakkingsformaten.

INEOS Hygienics produceert ook contactloze handgelverdelers voor thuis en op kantoor. De verdelers voor particulier gebruik zijn beschikbaar in 4 kleuren, voor bedrijven is een afwerking op maat mogelijk. Als vrijstaand model, tafelformaat of aan de muur bevestigd, zijn de verdelers uitgerust met aanpasbare doseringsinstellingen, herlaadbare lithium-ion batterij en lichtjes die het niveau aangeven van de batterij en cartridge.

www.ineoshygienics.com

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo