Deense regering verleent INEOS en zijn partners vergunning voor de exploratie van onshore CO2-opslag
Het Deense Energieagentschap heeft INEOS en zijn partners Wintershall Dea en Nordsøfonden een exploratielicentie toegekend voor CO2-opslag op het vasteland in de Gassum-formatie in Jutland, Denemarken. Wintershall Dea zal optreden als operator voor de vergunning.
De Deense ondergrond heeft een aanzienlijk potentieel voor CO2-opslag. Volgens een analyse van het Geologisch Onderzoek van Denemarken en Groenland (GEUS) is er capaciteit om 12 tot 22 miljard ton CO2 op te slaan in de Deense ondergrond, gelijk aan 400 tot 700 keer de jaarlijkse CO2-uitstoot van Denemarken.
GEUS heeft een aanzienlijk potentieel voor veilige CO2-opslag geïdentificeerd binnen de Gassum-licentie. De partners in de Gassum-vergunning zullen nu beginnen met het onderzoeksproces naar potentiële permanente opslag van Deense en Europese CO2 in de Gassum-formatie. De ervaring die is opgedaan met het door INEOS geleide Project Greensand en de proeffase daarvan zal hierbij worden gebruikt, waarbij de onderzoeken in nauw overleg met de nationale en lokale autoriteiten in Denemarken zullen worden uitgevoerd.
David Bucknall, CEO INEOS Energy verklaarde:
"Het opzetten van offshore en onshore locaties voor de permanente opslag van CO₂ is cruciaal voor de EU om haar klimaatdoelstellingen te halen en om een robuuste markt voor koolstofafvang en -opslag te ondersteunen. De onshore licentie voor Gassum past perfect in de strategie van INEOS Energy: Energie leveren tijdens de groene transitie en een voorloper zijn in koolstofafvang en -opslag".
Mads Weng Gade, hoofd van INEOS Energy Denemarken, verklaarde:
"INEOS heeft vorig jaar in de proeffase van Project Greensand het voortouw genomen met het demonstreren van veilige en efficiënte opslag en we hebben de ambitie om tegen 2025/26 de eerste CO₂-opslag binnen de EU in Greensand te realiseren. Het potentieel voor veilige opslag in Gassum is groot, maar we moeten nu de nodige onderzoeken uitvoeren puttend uit de ervaring met Greensand om veilige en efficiënte opslag ook in Gassum aan te tonen. Dit zal uiteraard gebeuren in nauwe samenwerking met zowel nationale als lokale autoriteiten".
Noot voor de redactie
Over INEOS
https://www.ineos.com/ INEOS is een wereldwijde producent van petrochemicaliën, speciale chemicaliën en olieproducten. In 25 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler: het productienetwerk omvat 183 vestigingen in 26 landen over de hele wereld en biedt werk aan meer dan 26.000 mensen.
INEOS Energy exploiteert het Siri-veldgebied en de Zuid-Arne en Solsort in Denemarken. INEOS beheert het toonaangevende koolstofopslagproject in Denemarken - Project Greensand - een baanbrekend CCS-initiatief (Carbon Capture and Storage) dat tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door CO2 op te vangen en veilig op te slaan in uitgeputte olie- en gasvelden in de Noordzee.
De proeffase van Project Greensand in 2023, met CO2 afkomstig van de ethyleenoxide fabriek van INEOS Oxide in Zwijndrecht (België), was gericht op het demonstreren van de haalbaarheid en veiligheid van grensoverschrijdend CO2-transport en -opslag. Op 8 maart 2023 werd in het bijzijn van ZM Koning Frederik van Denemarken de eerste CO2 geborgen in de Deense ondergrond. De proeffase van Project Greensand bevestigde dat CO2 veilig en efficiënt kan worden opgeslagen.
Op basis van deze ervaring en het bewezen schaalbare concept van de proeffase onderzoekt INEOS momenteel de mogelijkheid om vanaf 2025/2026 de eerste operationele CO2-opslaglocatie binnen de EU op te zetten in Greensand, waar afgevangen CO2 van Deense en Europese uitstoters wordt opgeslagen. De opslagcapaciteit zal geleidelijk worden opgeschaald tot 2030, wanneer Greensand naar verwachting een jaarlijkse opslagcapaciteit van 8 miljoen ton zal bereiken.
INEOS is betrokken bij verschillende CCS-projecten in Denemarken waarbij wordt gekeken naar het overladen van CO2 naar Greensand vanuit de Deense havens Esbjerg en Hirtshals (Greenport Scandinavia).