Demoproject voor de productie van ABS-kunststof uit gerecycleerde grondstoffen krijgt Europese financiële steun

Demoproject voor de productie van ABS-kunststof uit gerecycleerde grondstoffen krijgt Europese financiële steun

  • Het project omvat een eerste oplossing op laboratoriumschaal en plannen om naar een commerciële oplossing op te schalen.
  • Het project wordt door het EU LIFE-programma gesteund.

Indaver, leider in duurzaam afvalbeheer, en INEOS Styrolution, wereldleider in styreen, gaan samenwerken als technologiepartners in een project dat wordt gefinancierd door het EU LIFE-programma, het financieringsinstrument van de Europese Unie voor milieu en doeltreffend hulpbronnengebruik. Het project dat voor een periode van vier jaar gepland staat, toont de productie van ABS1 op basis van gerecycleerde grondstoffen aan.

Het project ‘LIFE ABSolutely Circular’ mikt op het aantonen van de ecologische en economische voordelen van het gebruik van geavanceerde recyclagetechnologieën om de kringloop van kunststofrecyclage te sluiten.

Een eerste hoofddoel van het project is het voor het eerst aantonen van de productie van ABS op basis van gerecycleerde grondstoffen door middel van geavanceerde recyclagetechnologieën. Het project heeft ook als doel de schaalvergroting van de oplossing van laboratoriumschaal naar demo-installatie aan te tonen en de oplossing uiteindelijk te commercialiseren.

Het ABS-copolymeer wordt ingezet voor uiteenlopende toepassingen in veel sectoren waaronder automotive, gezondheidszorg, elektronica, huishouden en speelgoed/sport/vrijetijd. Het materiaal draagt aanzienlijk bij aan maatschappelijk welzijn met een uitgebalanceerde mix van eigenschappen waaronder stevigheid, vormvastheid, lichtgewicht en een esthetisch uiterlijk van het oppervlak. Het voldoet aan alle voorschriften inzake voedselcontact en is gemakkelijk te verwerken.

Paul De Bruycker, CEO bij Indaver, licht toe:

"We kijken ernaar uit om een demo-installatie en plan voor opschaling te ontwikkelen om de doelen van dit project te realiseren. We kijken er enorm naar uit om te werken aan een oplossing waarmee we voordeel halen uit de verbazingwekkende eigenschappen van styreen terwijl we de gevolgen op het milieu en op toekomstige generaties beperken."

Dr. Alexander Glück, President EMEA bij INEOS Styrolution:

"We zijn erg enthousiast over dit project omdat we geloven dat er na gebruik intrinsieke waarde in kunststof producten zit. Wij delen de visie van Indaver om uit kunststofafval waardevolle grondstoffen te winnen zodat deze niet op een stortplaats terechtkomen."

Over Indaver

Indaver
Indaver is een Europese speler in de afvalsector met installaties en exploitaties in België, Nederland, Duitsland, Portugal, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Indaver beheert en verwerkt industrieel en huishoudelijk afval in gespecialiseerde installaties voor de industriële sector, afvalinzamelaars en overheden. Indaver wint waardevolle grondstoffen en energie uit deze behandelde afvalstromen. Op die manier creëert Indaver waarde uit afval en helpt daarbij om de materiaalkringloop op een veilige, koolstofarme en energie-efficiënte manier te sluiten. Dit maakt Indaver de ideale partner in het streven naar een duurzame circulaire economie. In 2019 realiseerde Indaver een omzet van 579 miljoen euro met ongeveer 1700 medewerkers in heel Europa. 
Meer informatie: www.indaver.com of www.indaver.com/plasticstochemicals  

Volg ons op Twitter (@Indaver)

 

Over INEOS Styrolution

INEOS Styrolution is de toonaangevende, wereldwijde leverancier van styreen met een focus op styreenmonomeren, polystyreen, standaard ABS en styreenspecialiteiten. Met productiefaciliteiten van wereldklasse en meer dan 90 jaar ervaring helpt INEOS Styrolution zijn klanten succes te hebben dankzij eersteklas innovatieve en duurzame oplossingen die ontworpen zijn om hen een concurrentievoordeel in hun eigen markten te geven en tegelijkertijd de circulaire economie voor styreen te helpen realiseren. Het bedrijf levert styreentoepassingen voor veel dagelijkse producten in uiteenlopende sectoren waaronder automotive, elektronica, huishouden, bouw, gezondheidszorg, verpakkingsindustrie en speelgoed/sport/vrijetijd. In 2019 bedroeg de omzet 5 miljard euro. INEOS Styrolution heeft ongeveer 3600 mensen in dienst en heeft 20 productievestigingen in tien landen.

Meer informatie: www.ineos-styrolution.com

Volg ons op Twitter (@styrolution)

 

Meer info: EU LIFE-project: Website Absolutely Circular: https://absolutely-circular.com/

 

Contactpersoon Indaver

Inge Baertsoen

Communications Manager

Telefoon:  +32 497 970570

E-mail:   inge.baertsoen@indaver.com

 

Contactpersoon INEOS Styrolution

Dr. Ralf Leinemann

Global Manager PR & Marketing Communications

Telefoon: +49 69 509550-1366

E-mail:ralf.leinemann@ineos.com

 

Contactpersoon INEOS Belgium

Nathalie Meert

Communications & External Affairs Manager

Telefoon: +32 491 35 91 67

E-mail: nathalie.meert@ineos.com

 

 

 


1 ABS: Acrylonitril-butadieen-styreen

 

 

Over INEOS Manufacturing Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt meerdere miljarden en is daarmee het de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De installatie zal ethyleen produceren, een basisbouwsteen voor ontelbare essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven. Ethyleen wordt namelijk gebruikt voor toepassingen in diverse sectoren zoals de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Denk bijvoorbeeld aan buizen voor het transport van drinkwater en gas, isolatiemateriaal, textiel, zonnepanelen, smeermiddelen en wieken van windmolens, maar ook steriele verpakkingen, MRI-scanners, recycleerbare verpakkingen en lichtgewicht onderdelen voor auto’s.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa verleggen door de meest geavanceerde technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een voetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van bestaande gelijkaardige stoomkrakers in Europa.

https://project-one.ineos.comINEOS Manufacturing Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo