Groen licht voor investering bij INEOS Manufacturing Belgium in Lillo

Groen licht voor investering bij INEOS Manufacturing Belgium in Lillo

Nieuwe bimodale lijn faciliteert verduurzaming productportfolio

INEOS O&P Europe investeert € 30 miljoen in de polymeerfabriek in Lillo met het oog op het omschakelen van haar productie op duurzame producten die een sleutelrol zullen spelen in de transitie naar klimaatneutraliteit.

INEOS O&P Europe heeft vandaag een investering van 30 miljoen euro aangekondigd waardoor de bestaande capaciteit van de fabriek in Lillo, in de haven van Antwerpen, wordt geheroriënteerd naar de productie van bimodale* kwaliteiten ​ van hogedichtheidpolyethyleen (HDPE).

HDPE is een belangrijke bouwsteen voor de productie van duurzame toepassingen die bijdragen tot de energietransitie en afbouw van de CO2-uitstoot. In lijn met de stijgende vraag hiernaar zal het bedrijf de verkoop van kwaliteiten voor (verpakkings)materialen voor eenmalig gebruik verminderen.

Deze investering stelt INEOS in staat in te haken op de groei van toepassingen die van cruciaal belang zijn voor de nieuwe energie-economie. Voorbeelden hiervan zijn: hogedrukleidingen voor het vervoer van waterstof; ondergrondse kabelbeschermingsbuizen voor hoogspanningskabels ​ die windmolenparken connecteren met het vasteland, alsook de isolatie ervan; ​ ​ infrastructuur voor elektrificatie; en processen voor het afvangen, vervoeren en opslaan van CO2.

INEOS zal eigen technologie inzetten om zijn reeds leidende leverancierspositie op de markt voor hogedrukleidingen verder uit te bouwen. In samenwerking met onze klanten zullen we ons ook verder toeleggen op drinkwater-, gas-, riolerings- en industriële toepassingen zoals geothermie en biogas.

Dankzij de unieke combinatie van eigenschappen (zoals bestendigheid voor impact en hoge temperaturen) van de bimodale HDPE-polymeren van INEOS kunnen veel van deze producten minstens 50 jaar veilig worden geïnstalleerd en gebruikt. Ze bieden ook efficiëntere oplossingen met minder uitstoot voor het vervoer van belangrijke nutsvoorzieningen en goederen in de Europese steden.

Een 'boost' voor het Recycl-IN gamma

Met deze investering speelt INEOS O&P Europe tevens in op een meer circulaire economie. Met de nieuwe bimodaal lijn kan de vestiging in Lillo zich namelijk ook meer toeleggen op de productie van de ‘superboosters’. Dit zijn polymeren van een superieure kwaliteit die INEOS combineert met gerecycleerd kunststofafval om zo het Recycl-IN-gamma te vormen. Hierdoor kunnen kunststofverwerkers ​ en ‘brand owners’ voldoen aan de vraag van de consument om meer gerecycleerd materiaal te gebruiken zonder daarbij in te boeten op de performantie van het product. Het stelt INEOS ook in staat om samen met klanten nieuwe kwaliteiten van Recycl-IN-producten te ontwikkelen.

De bouw van de bimodaal lijn start in 2023 en zal in 2024 operationeel zijn.

Rob Ingram, CEO van INEOS O&P Europe North, verklaarde:

"Dankzij deze investering zal ons bedrijf het toenemend gebruik kunnen ondersteunen van producten die een sleutelrol spelen in de overgang naar een klimaatneutrale samenleving, evenals andere toepassingen die essentieel zijn voor particulieren en bedrijven."

Veerle Gonnissen, site manager van de INEOS polymeerfabriek in Lillo:

"Met deze investering dragen we bij tot een meer circulaire economie . Ons Recycl-IN polymeerassortiment geeft onze klanten de kwaliteit en het vertrouwen dat zij nodig hebben om hen te helpen het gebruik van recyclagematerialen te verhogen."

 

*Bimodale kwaliteiten zijn kwaliteiten die worden samengesteld op basis van twee verschillende producten die elk in een andere reactor tot stand komen. Door deze samenstelling krijgt het product superieure kwaliteiten, met name op het vlak van mechanische eigenschappen en bewerkbaarheid. Bimodale kwaliteiten lenen zich uitstekend voor hoogwaardiger toepassingen.

 

Onze producten in actie

Een hoogwaardig netwerk onder onze voeten: achter de schermen bij INEOS & Pipelife.

De energietransitie mogelijk maken met oplossingen voor hoogspanningskabels.

 

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo