Indaver en INEOS Styrolution tekenen afnameovereenkomst voor gerecycleerd styreenmonomeer

Indaver en INEOS Styrolution tekenen afnameovereenkomst voor gerecycleerd styreenmonomeer

  • De depolymerisatie-installatie van Indaver wordt de eerste in haar soort in Europa
  • Van yoghurtpotje tot yoghurtpotje: de overeenkomst sluit de kringloop voor polystyreen

Indaver, een toonaangevende speler in de Europese afvalsector en INEOS Styrolution, de wereldwijde marktleider in styreen, hebben vandaag een afnameovereenkomst getekend waardoor INEOS Styrolution toegang krijgt tot styreenmonomeer (‘SM’) dat in de geplande depolymerisatie-installatie van Indaver van post-consumer afval wordt gemaakt.

Deze overeenkomst sluit de kringloop naar een circulaire economie voor polystyreen. Hierdoor kan INEOS Styrolution polystyreen produceren op basis van gerecycleerde grondstoffen ter vervanging van styreenmonomeer dat op basis van fossiele grondstoffen wordt geproduceerd.

“De voordelen zijn enorm,” legt dr. Alexander Glück, President EMEA bij INEOS Styrolution, uit. “We erkennen kunststofafval als een waardevolle grondstof die niet op stortplaatsen mag eindigen of verbrand mag worden. Samen met Indaver verminderen we het afval, produceren we polystyreen met identieke eigenschappen als het nieuw materiaal maar met een lagere CO2-voetafdruk en verminderen we het gebruik van fossiele grondstoffen.”

Nu het gerecycleerde polystyreen aan de specificaties voor levensmiddelen voldoet, is een oude droom eindelijk in vervulling gegaan: het materiaal dat voor het bewaren van voedsel is gebruikt, kan worden gerecycleerd en opnieuw voor hetzelfde doel worden gebruikt.

“We zijn erg blij met deze overeenkomst,” zegt Paul de Bruycker, CEO bij Indaver. “Onze bedrijven delen dezelfde visie op een echte circulaire economie voor polystyreen. Het materiaal is bij uitstek geschikt om depolymerisatie mogelijk te maken, een geavanceerde recyclingmethode die we in onze nieuwe recycling-installatie toepassen.”

De depolymerisatietechnologie maakt het mogelijk om polystyreen te recycleren door het terug om te zetten naar zijn basisbouwstenen: styreenmonomeer. Dankzij dit proces kan het gerecycleerd materiaal voldoen aan de strenge normen die gelden voor contact met voedingswaren.  Dat verruimt de mogelijkheden tot recyclage aanzienlijk, met inbegrip van polystyreenafval dat voorheen enkel voor omzetting naar laagwaardige toepassingen kon worden ingezet.

Als sterke speler in de afvalsector is Indaver goed gepositioneerd om de vereiste afvalstromen voor polystyreen te creëren en te beheren. De nieuwe installatie van het bedrijf zal in Antwerpen, België, worden gevestigd en in 2024 met de productie starten.

Over Indaver
​Indaver is een Europese speler in de afvalsector met installaties en exploitaties in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Indaver beheert en verwerkt industrieel en huishoudelijk afval in gespecialiseerde installaties voor de sector, afvalinzamelaars en overheden. Uit deze behandelde afvalstromen wint Indaver waardevolle grondstoffen en energie. Op die manier creëert Indaver waarde uit afval en helpt daarbij de materiaalkringloop op een veilige, koolstofarme en energie-efficiënte manier te sluiten. Dit maakt Indaver de ideale partner in het streven naar een duurzame circulaire economie. In 2020 realiseerde Indaver een omzet van 600 miljoen euro met ongeveer 1900 medewerkers in heel Europa. 
​Voor meer informatie: www.indaver.com of www.indaver.com/plasticstochemicals ​ ​

Volg ons op Twitter (@IndaverBE) en op LinkedIn(@Indavergroup)

www.indaver.com or www.indaver.com/plasticstochemicals

www.indaver.com/plastics2chemicals

Over INEOS Styrolution

INEOS Styrolution is wereldwijd dé toonaangevende leverancier van styreenproducten met een focus op styreenmonomeren, polystyreen, ABS-standaard en styreenspecialiteiten. Met productiefaciliteiten van wereldklasse en meer dan 90 jaar ervaring helpt INEOS Styrolution zijn klanten succes te hebben met oplossingen die hen een concurrentievoordeel in hun eigen markten geven. Tegelijkertijd helpen deze eersteklas innovatieve en duurzame oplossingen de circulaire economie voor styreen te realiseren. Het bedrijf levert styreentoepassingen voor veel dagelijkse producten in uiteenlopende sectoren waaronder automotive, elektronica, huishouden, bouw, gezondheidszorg, verpakkingsindustrie en speelgoed/sport/vrijetijd. In 2021 bedroeg de omzet 6 miljard euro. INEOS Styrolution heeft ongeveer 3600 mensen in dienst en heeft 20 productievestigingen in tien landen.

Meer informatie: www.ineos-styrolution.com

Volg ons op Twitter (@styrolution).

Bezoek ons op de K-beurs in Düsseldorf van 19 tot 26 oktober 2022: hal 6/stand 6D28.

 

Contactpersoon INDAVER

Inge Baertsoen

Communications Manager Indaver nv

Dijle 17a, 2800 Mechelen, België

M: +32 497 970 570

[email protected]

www.indaver.com

 

Contactpersoon ​ INEOS Styrolution Group

Dr. Ralf Leinemann

Global Manager PR & Marketing Communications INEOS Styrolution Group GmbH

Mainzer Landstraße 50, 60325 Frankfurt, Duitsland

Telefoon: +49 69 509550-1366

E-mail: [email protected]

www.ineos-styrolution.com

 

Contactpersoon INEOS Belgium

Nathalie Meert

Communications & External Relations Manager

M +32 491 35 91 67

[email protected]

Belgium | INEOS

 

 

 

 

 

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo