INEOS bouwt 2 fabrieken in 10 dagen om handgeltekort in Europa op te vangen

INEOS bouwt 2 fabrieken in 10 dagen om handgeltekort in Europa op te vangen

Beoogde productie is 1 miljoen flessen desinfecterende handgel per maand

  • Een van de belangrijkste besmettingsroutes voor het Coronavirus is door hand-mond contact.  Desinfecterende handgel is een effectief middel om dit te voorkomen.
  • Er is een ernstig tekort aan handontsmettingsmiddelen in heel Europa.
  • INEOS is Europa's grootste producent van de twee belangrijkste grondstoffen die nodig zijn voor  antibacteriële handgel die beantwoordt aan de ziekenhuisnorm.  In de vestigingen in  Grangemouth, Schotland en in Noord-Duitsland produceren we bijna 1 miljoen ton van deze grondstoffen.
  • INEOS zal een fabriek bouwen in het Verenigd Koninkrijk (Newton Aycliffe) om binnen 10 dagen 1 miljoen flessen handgel per maand te produceren en zal dit initiatief vervolgens ook in Duitsland (Herne) herhalen
  • Het bedrijf zal zich in eerste instantie richten op de behoeften van de eerstelijns medische en zorgdiensten en op het maken van handontsmettingsmiddelen in zakformaat voor persoonlijk gebruik voor particulieren in Europa.
  • INEOS zal de geproduceerde handreinigingsgel gratis ter beschikking stellen aan ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Sir Jim Ratcliffe, oprichter en voorzitter van INEOS, verklaarde: "Het wordt steeds duidelijker dat hand-mond contact een belangrijke oorzaak is van de besmetting met het Coronavirus. INEOS is de grootste Europese fabrikant van de basisgrondstoffen van handontsmettingsmiddelen.   We zullen in tien dagen tijd twee fabrieken bouwen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om zeer aanzienlijke voorraden van deze handgel te produceren".

INEOS, een van 's werelds grootste productiebedrijven, heeft vandaag plannen aangekondigd om 1 miljoen flessen desinfecterende handgel per maand te produceren om het Europese tekort op te vangen. Deze zullen worden geproduceerd volgens de specificaties van het WHO (World Health Organisation) en specifiek worden ontworpen om bacteriën en virussen te doden.

INEOS is de grootste Europese producent van de twee belangrijkste grondstoffen voor ontsmettingsmiddelen: isopropylalcohol (IPA) en ethanol. De bestaande productievestigingen draaien momenteel volop en richten de productie in eerste instantie op medische toepassingen. Het bedrijf zal nu twee nieuwe fabrieken bouwen om er antibacteriële handgel te maken.

INEOS is van plan om zowel de standaard als de steeds populairder wordende 'zakformaat' flessen handgel te produceren en is al in gesprek met verkooppunten in heel Europa.   De leveringen aan ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zullen gratis zijn voor de periode van de crisis; voor particulieren zullen de flessen via de detailhandel verkrijgbaar zijn.

De activiteiten van INEOS zijn essentieel voor de samenleving en met name de medische sector: je vindt ze terug in uiteenlopende producten in de gezondheidszorg, gaande van rubberhandschoenen tot fysiologisch water, spuiten, beademingsmachines en allerlei slangen voor medisch gebruik. Zijn producten zuiveren het drinkwater. Het bedrijf produceert ook grondstoffen voor zeep, fenol voor aspirine en paracetamol, en de door INEOS geproduceerde acetonitril wordt gebruikt in farmaceutische analyses die noodzakelijk zijn voor het vinden van een vaccin.

Sir Jim Ratcliffe, oprichter en voorzitter van INEOS verklaart: "INEOS is een bedrijf met een sterke pool aan competenties en productie-assets. Als we manieren kunnen vinden om te helpen in de strijd tegen het coronavirus, zijn we absoluut bereid om hiertoe onze bijdrage te leveren."

 

 

Over INEOS Manufacturing Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaan- en PDH-installatie. De investering bedraagt meerdere miljarden, en is daarmee het de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De installaties zullen met ethyleen en propyleen de bouwstenen leveren voor essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven. Ethyleen en propyleen worden namelijk gebruikt voor toepassingen in diverse sectoren zoals de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Denk bijvoorbeeld aan buizen voor het transport van drinkwater en gas, isolatiemateriaal, textiel, zonnepanelen, smeermiddelen en wieken van windmolens, maar ook steriele verpakkingen, MRI-scanners, recycleerbare verpakkingen en lichtgewicht onderdelen voor auto’s.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa verleggen door de meest geavanceerde technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een voetafdruk hebben die maar de helft bedraagt van bestaande gelijkaardige installaties in Europa.

INEOS heeft in België al 3050 mensen in dienst op 11 verschillende sites. Met Project ONE komen daar direct 450 jobs bij, en een vijfvoud daarvan indirect. 

https://project-one.ineos.comINEOS Manufacturing Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo