INEOS doneert 100 miljoen pond voor oprichting van nieuw universitair instituut in Oxford om antimicrobiële resistentie te bestrijden

INEOS doneert 100 miljoen pond voor oprichting van nieuw universitair instituut in Oxford om antimicrobiële resistentie te bestrijden

● Het nieuwe Oxford Institute for Antimicrobial Resistance (AMR) van INEOS is opgericht waar de ontwikkeling van penicilline begon.

● Resistentie tegen bestaande antibiotica is misschien wel de grootste gezondheidsuitdaging ter wereld, bekend als de ‘stille pandemie’.

● De donatie van INEOS is een van de grootste ooit aan een Britse universiteit en creëert een nieuw partnerschapsmodel om dit dringende wereldwijde probleem aan te pakken.

● Onderzoekers zullen nieuwe geneesmiddelen voor dieren en mensen proberen te ontwikkelen en een meer verantwoord gebruik van de antibiotica die we hebben, promoten.

● Lord Jim O’Neill zei: “Dit nieuwe instituut kan de doorbraak betekenen die de wereldwijde AMR-uitdaging nodig heeft”.

 

Een nieuw state-of-the-art instituut voor antimicrobieel onderzoek wordt binnenkort geopend aan de universiteit van Oxford dankzij een donatie van 100 miljoen Britse pond van INEOS.

INEOS, een van de grootste productiebedrijven ter wereld, en de universiteit van Oxford lanceren een nieuw, wereldwijd toonaangevend instituut om het groeiende globale probleem van antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden, dat momenteel elk jaar naar schatting 1,5 miljoen extra sterfgevallen veroorzaakt en tegen 2050 tot meer dan 10 miljoen sterfgevallen per jaar kan leiden. Er wordt voorspeld dat het tegen het midden van de eeuw ook een wereldwijde economische tol van 100 biljoen dollar zal eisen, dus is dit waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de economie en de gezondheidszorg waarmee de wereld na COVID wordt geconfronteerd.

Bacteriële resistentie, veroorzaakt door overmatig gebruik en misbruik van antibiotica, is wat waarschijnlijk de omvangrijkste bedreiging voor de wereldbevolking vormt. Het aantal doeltreffende antibiotica in de wereld slinkt snel, want bacteriën evolueren om resistentie te ontwikkelen tegen de behandelingen die ons vanzelfsprekend lijken. Zonder dringende samenwerking om te voorkomen dat veelvoorkomende microben multiresistent worden (algemeen bekend als 'superbacteriën'), zouden we kunnen terugkeren naar een wereld waar vanzelfsprekende behandelingen zoals chemotherapie en heupprotheses te riskant zouden kunnen worden, een bevalling extreem gevaarlijk zou zijn en zelfs een banale schram dodelijk zou kunnen zijn.

De snelle opmars van antibacteriële resistentie is een natuurlijk proces, dat verergert door aanzienlijk overmatig gebruik en misbruik van antibiotica, niet alleen bij mensen, maar vooral in de landbouw. Daarnaast heeft het terrein van de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen de afgelopen decennia te kampen gehad met onvoldoende wetenschappelijke belangstelling en financiering, waardoor er sinds de jaren 1980 geen nieuwe antibiotica met succes zijn ontwikkeld.

Het nieuwe INEOS Oxford Institute (IOI) kan gebruik maken van de naar internationale maatstaven uitmuntende faciliteiten en expertise van de universiteit van Oxford. Oxford University speelde een sleutelrol in het ontstaan van antibiotica na de ontdekking en ontwikkeling van penicilline door Fleming en Oxford in de vorige eeuw. Het IOI zal multidisciplinaire wetenschappelijke samenwerkingsverbanden uitbouwen en zal gevestigd zijn tussen twee sites in Oxford. Het zal zo de afdeling Chemie van de universiteit en het nieuwe, nu nog in aanbouw zijnde, Life & Mind Building met elkaar verbinden.

Het behoud van de voordelen van antibiotica die de wereld sinds de jaren 1940 kent, vereist zowel een dringende ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen als een beter beheer van de bestaande geneesmiddelen waarover we beschikken. Het is normaal dat de microben die ziekte en infectie veroorzaken geleidelijk evolueren om onze behandelingen te omzeilen, maar misbruik van antibiotica - bijvoorbeeld overmatig gebruik en het niet volledig uitnemen van een voorgeschreven kuur - versnelt dit proces drastisch.

Het grootste deel van de wereldwijde consumptie van antibiotica naar volume wordt gebruikt voor de landbouw en het geneesmiddelengebruik bij dieren draagt aanzienlijk bij tot de verminderde doeltreffendheid bij mensen. Het INEOS Oxford Institute for AMR Research (IOI) zal zich daarom richten op enerzijds het ontwikkelen van enkel voor dieren bedoelde nieuwe antimicrobiële stoffen en zal anderzijds nieuwe geneesmiddelen exclusief bestemd voor mensen onderzoeken.

Naast het ontwikkelen van geneesmiddelen, wenst het IOI ook samen te werken met andere wereldleiders op het gebied van antimicrobiële resistentie (AMR) om bewustwording te creëren en een verantwoord gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen te promoten. Het academische team zal bijdragen aan onderzoek naar het type en de omvang van medicatieresistente microben over de hele wereld. Om deze ‘stille pandemie’ aan te pakken zullen de briljantste wetenschappers worden aangetrokken en opgeleid.

Professor Louise Richardson, vicekanselier van de universiteit van Oxford, verklaarde:
​"Dit is een fantastisch genereus geschenk waarvoor we zeer dankbaar zijn. Het is nogmaals een voorbeeld van een krachtig partnerschap tussen publieke en private instellingen om wereldwijde problemen aan te pakken. Oxford speelde een cruciale rol in de vroege ontwikkeling van antibiotica, dus het is niet meer dan juist dat we het voortouw nemen in de ontwikkeling van een oplossing voor antimicrobiële resistentie.”
Sir Jim Ratcliffe, voorzitter van INEOS:
​“Innovatieve samenwerking tussen de industrie, de academische wereld en de overheid is nu cruciaal om AMR te bestrijden. INEOS is in zijn 22-jarige bestaan het grootste privébedrijf in het Verenigd Koninkrijk geworden, met grootschalige, ambitieuze technische projecten met indrukwekkende resultaten. We zijn verheugd om samen te werken met een van de grootste onderzoeksuniversiteiten ter wereld om sneller vooruitgang te boeken bij het aanpakken van deze dringende wereldwijde uitdaging.”
Chirurg David Sweetnam, adviseur van het INEOS Oxford Institute:
​“De toenemende dreiging van bacteriële resistentie tegen antibiotica is een van de minst erkende problemen van onze tijd. Alle moderne operaties en kankerbehandelingen zijn afhankelijk van het gebruik van effectieve antibiotica. Als we dit kostbare geschenk verliezen, betekent het dat we terugkeren naar een preantibioticatijdperk. We hebben nu een zeer kortstondige kans om het roer om te gooien en te voorkomen dat het ondenkbare onvermijdelijk wordt.

​Als we al een positieve les kunnen trekken uit de verwoestende gevolgen van de COVID-19-pandemie, is het dat we duidelijk hebben gezien dat de enige uitweg uit dergelijke infectieziekten steunt op een briljante, ruim van tevoren gelegde wetenschappelijke basis. De vaccins die in recordtijd zijn gecreëerd en zorgen voor licht aan het einde van de tunnel, zijn ontwikkeld op basis van onderzoek dat werd gevoerd lang voor COVID-19 toesloeg. Het is duidelijk dat we nu moeten zoeken naar nieuwe antibiotica met dezelfde urgentie als we voor vaccins hebben gedaan. Je mag niet denken aan de gevolgen van aanhoudende zelfgenoegzaamheid.”
Lord O’Neill of Gatley, de econoom die in 2016 het baanbrekende rapport van de regering-Cameron over AMR leidde, en coauteur van het boek ’Superbugs: An Arms Race against Bacteria’: “De combinatie van het succes van INEOS in de chemische industrie en de knappe koppen van de universiteit van Oxford en samenwerkende wetenschappers is veelbelovend. Dit nieuwe instituut, dat een model van herinvestering van winst toepast om verdere vooruitgang in het veld te stimuleren, kan de doorbraak betekenen die de wereldwijde AMR-uitdaging nodig heeft.”

De donatie door INEOS is een van de grootste ooit aan een Britse universiteit en bouwt voort op de lange toewijding van het bedrijf aan filantropie in de volksgezondheid. INEOS financierde al initiatieven zoals ‘The Daily Mile’, dat ernaar streeft om kinderen in de hele wereld elke dag te doen bewegen, om obesitas aan te pakken en gezondheid en welzijn te verbeteren.

 

 

Contactpersonen:

UNIVERSITEIT VAN OXFORD

Stephen Rouse, Head of University Communications: +44 (0)7753 688 232, [email protected]

Chris McIntyre, Strategic Communications Manager: +44 (0)1865 280 528, [email protected]

INEOS

Ursula Heath- Group Communications Manager

[email protected]

+44 (0)7979 507612

 

Over INEOS

INEOS is het op twee na grootste chemieconcern ter wereld. Het heeft een omzet van 61 miljard dollar en heeft 26.000 werknemers in 36 bedrijven, goed voor 194 vestigingen in 29 landen over de hele wereld.

De producten van INEOS leveren een belangrijke bijdrage aan het redden van levens en het verbeteren van de gezondheid en de levensstandaard voor mensen over de hele wereld. Onze activiteiten spitsen zich toe op het vervaardigen van grondstoffen die essentieel zijn voor ontelbare producten in onze maatschappij: van verf tot kunststoffen, textiel tot technologie, geneesmiddelen tot mobiele telefoons. De wetenschappelijke innovaties van het bedrijf helpen ook bij de overgang naar een koolstofarme economie. En we leveren ook een belangrijke bijdrage tot ​ het verminderen van plasticafval en het creëren van een meer circulaire economie.

INEOS is een belangrijke toeleverancier van de medische en farmaceutische sector, waaraan het meer dan 300 producten levert, waarvan vele door de Europese/Amerikaanse farmacopee en de Amerikaanse FDA zijn goedgekeurd. INEOS reageerde in maart onmiddellijk op de COVID-19-pandemie door 7 nieuwe productiefaciliteiten te bouwen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten om ontsmettende handgel te produceren met 75 % ethanol zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Elke faciliteit heeft tijdens de piek van de pandemie 1 miljoen flessen per maand gratis geleverd aan ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidszorg in heel Europa en de VS. De commerciële variant wordt nu geleidelijk aan ook aangeboden aan het brede publiek.

INEOS is momenteel misschien wel het bekendst om zijn betrokkenheid in de internationale sportwereld: het steunt de huidige poging van Sir Ben Ainslie en INEOS Team UK om de 36e Americas Cup in de wacht te slepen, steunt The Grenadiers, het Britse wielerteam dat de Ronde van Frankrijk won, bezit een derde van de aandelen van het Mercedes AMG Petronas F1 Team en is ook eigenaar van voetbalclubs OGC Nice en Lausanne Sport.

Sir Jim Ratcliffe (oprichter en voorzitter van INEOS)

Sir Jim Ratcliffe werd in 2018 geridderd voor diensten aan het bedrijfsleven en investeringen. Hij is de oprichter en voorzitter van INEOS. Zijn bedrijf heeft 26.000 werknemers in dienst in 194 vestigingen in 29 landen, en behoort met een omzet van 61 miljard dollar tot de 50 grootste ondernemingen ter wereld.

Sir Jim heeft samen met INEOS-mede-oprichters Andy Currie en John Reece het INEOS Oxford Institute gefinancierd. Het trio financierde tot nu toe verschillende initiatieven op het gebied van volksgezondheid, zoals het steunen van de loopprogramma’s voor kinderen ‘GO Run for Fun’ en ‘The Daily Mile’, het financieren van een nieuwe vleugel van het Britse Defence and Military Rehabilitation Centre, het financieren van een ongevallen- en spoeddienst voor kinderen in het Southampton General Hospital en het doneren van essentiële voorraden ontsmettende handgel van INEOS aan de frontlinies van de COVID-pandemie.

Story image

 

David Sweetnam (IOI Lead Advisor)

David Sweetnam is afkomstig uit een familie van chirurgen, artsen en verpleegkundigen en werkte meer dan 30 jaar in de NHS als orthopedisch en traumachirurg. Hij werd in 1998 aangesteld als consultant in een van de belangrijkste Londense universitaire ziekenhuizen, waarvan tien jaar als afdelingshoofd, hij werkte als chirurg nauw samen met de strijdkrachten, was examinator voor de Royal Colleges en voorzitter van de Newman Foundation Charity.

Zijn ervaring als chirurg heeft hem ertoe aangezet de noodzaak van dringende actie tegen AMR te erkennen, niet in de laatste plaats omdat alle moderne chirurgie uitgaat van het gebruik van doeltreffende antibiotica. Zijn familieachtergrond van drie generaties chirurgen heeft hem een uniek perspectief gegeven met betrekking tot de alarmerende afname van de doeltreffendheid van antibiotica sinds de oprichting van de NHS in 1948. De dreiging van infecties met resistente ‘superbacteriën’ neemt jaar na jaar toe en zal alleen erger worden als ze niet wordt aangepakt.

Via zijn bijkomstige taak van chirurgisch adviseur voor de sportportfolio van INEOS deelde hij eerst zijn inzichten over de urgentie om te handelen in verband met de ‘stille pandemie’ van AMR met het bestuur van INEOS, wat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van het INEOS Oxford Institute for Antimicrobial Research.

 

De Universiteit van Oxford

De universiteit van Oxford staat voor het vijfde jaar op rij op nummer 1 in de Times Higher Education World University Rankings en de kern van dit succes is het baanbrekende onderzoek en innovatie. Oxford is wereldberoemd om zijn uitmuntende onderzoek en vormt de thuisbasis van enkele van de meest getalenteerde wetenschappers ter wereld. Ons werk helpt het leven van miljoenen mensen en lost reële problemen op via een enorm netwerk van partnerschappen en samenwerkingen. De breedte en interdisciplinaire aard van ons onderzoek wakkert creatieve en inventieve inzichten en oplossingen aan.

De afdeling Medische Wetenschappen van de universiteit van Oxford is een van de grootste biomedische onderzoekscentra in Europa, met meer dan 2.500 mensen die betrokken zijn bij onderzoek en meer dan 2.800 studenten. De universiteit wordt beoordeeld als de beste in de wereld voor geneeskunde en lifesciences en het is de thuisbasis van de hoogst aangeschreven medische opleiding in het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een van de grootste klinische studieportfolio’s in het Verenigd Koninkrijk en grote expertise in ontdekkingen van het lab naar de klinische praktijk brengen. Dankzij partnerschappen met de lokale NHS-trusts kunnen patiënten profiteren van nauwe banden tussen medisch onderzoek en zorgverlening.

PROFIELEN VAN ONDERZOEKERS

Professor Christopher Schofield

Chris Schofield is Head of Organic Chemistry aan de universiteit van Oxford en Fellow of the Royal Society. Hij is hoogleraar Organische Chemie en Fellow of Hertford College.

Sinds het begin van zijn carrière in Oxford heeft hij onderzoek gedaan naar het werkingsmechanisme, de biosynthese en resistentie van antibiotica. Zijn onderzoeksgroep wil bijdragen aan een chemisch inzicht in biologische systemen, waar mogelijk van medicinaal of agrarisch belang. Zijn groep heeft pionierswerk verricht naar metaalgebruikende enzymen die betrokken zijn bij de biosynthese en resistentie van antibiotica alsook in de menselijke fysiologie, in dat geval ook in de hypoxische reactie. Zijn werk heeft nieuwe therapeutische mogelijkheden geopend voor de behandeling van bacteriële infecties en ziekten, waaronder anemie. Zijn werk is sterk collaboratief van aard, zoals blijkt uit zijn werk met het Innovative Medicines Initiative om resistentie tegen antibiotica van de penicillinefamilie te bestrijden (ENABLE project).

Professor Chris Schofield, Head of Organic Chemistry in Oxford, verklaarde: “Het IOI biedt ons een prachtige kans om synthetische chemie en microbiologie van wereldklasse te verbinden binnen één instituut met als doel baanbrekende nieuwe behandelingen mogelijk te maken in de geneeskunde en de landbouw. Gezien onze historische staat van dienst in de uitvinding van antibiotica, is het fantastisch dat we dit dankzij de INEOS-donatie in het VK kunnen doen.”

Professor Timothy Rutland Walsh

Professor Tim Walsh is professor Medische microbiologie aan de afdeling Zoölogie van Oxford en bestudeert al meer dan 20 jaar AMR-mechanismen, heeft meer dan 350 papers gepubliceerd en publiceert regelmatig in de tijdschriften Nature en The Lancet.

Hij is directeur van BARNARDS, het hoofdproject van de Gates Foundation over AMR, en onderzoekt de last van neonatale sepsis in Pakistan, India, Bangladesh, Rwanda, Zuid-Afrika, Nigeria (Abuja en Kano) en Ethiopië. Dit project omvatte 36.000 moeders en meer dan 38.000 neonatale gevallen.

Professor Walsh is ook PI van DETER-XDR-CHINA, een studie naar de verspreiding en de last van AMR in volksgezondheidssectoren en ziekenhuizen in 30 Chinese provincies. Hij bekleedt een erevoorzitterschap aan de Chinese Landbouwuniversiteit en speelde een cruciale rol in het besluit van de Chinese regering om het gebruik van colistine als groeibevorderaar op boerderijen te verbieden. Hij is ook PI van CUT-SEC, een ‘one-health’-project in China en Thailand en heeft 12 actieve internationale projecten lopen, vooral in lage- en middeninkomenslanden.

Tim Walsh, hoogleraar Medische microbiologie in Oxford: “Net zoals de ontdekking van penicilline en daarna van antibiotica de moderne geneeskunde transformeerde, vormt de snelle en niet-aflatende toename van antimicrobiële resistentie een van de ernstigste bedreigingen voor het menselijk leven wereldwijd. Moderne landbouw en gezondheidszorg zijn allebei sterk afhankelijk van antibiotica, en daarom is het essentieel om dit probleem te benaderen als een humanitaire noodsituatie en om nationale en internationale expertise in verschillende wetenschappelijke disciplines samen te brengen om nieuwe geneesmiddelen en een beleid te ontwikkelen om dit wereldwijde probleem aan te pakken.”

 

 

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo