INEOS haalt 3,5 miljard euro financiering op voor Project ONE, de groenste kraker in Europa

INEOS haalt 3,5 miljard euro financiering op voor Project ONE, de groenste kraker in Europa

  • Project ONE is de grootste investering in de Europese chemische sector van de afgelopen 25 jaar.
  • De nieuwe kraker in Antwerpen zal de laagste koolstofvoetafdruk van alle Europese kraakinstallaties hebben: vijf keer beter dan de slechtste kraker in Europa en twee keer beter dan de beste.
  • De installatie is ontworpen voor het gebruik van koolstofarme waterstof. Zodra hiervan genoeg beschikbaar is, zal de kraker een koolstofvrije voetafdruk hebben.
  • Jason Meers, CFO INEOS Project ONE zegt: "Dit is een ongelooflijk belangrijk moment voor INEOS. Onze ethaankraker zal nieuwe milieunormen voor Europa inluiden en de Europese chemische industrie versterken."

 

INEOS Olefins Belgium heeft vandaag aangekondigd dat het 3,5 miljard euro heeft opgehaald voor de bouw en exploitatie van de meest milieuvriendelijke kraker in Europa.

Met de steun van 21 commerciële banken bevestigt de overeenkomst de sterke commerciële logica van het project en de voortrekkersrol die het speelt op milieugebied. De schuld zal gefaseerd worden opgenomen om de gefaseerde uitgaven van het project tot aan de voltooiing te ondersteunen. 

De financiering omvat 1,5 miljard euro ongedekte schuld, 1,2 miljard euro gedekte kredieten van exportkredietinstellingen UKEF, Cesce en SACE en een gedekte schijf van 800 miljoen euro waarvan maximaal 500 miljoen euro wordt gegarandeerd door Gigarant (waarmee de Vlaamse overheid marktconforme waarborgen versterkt).

Jason Meers, CFO INEOS Project ONE voegt toe: “We zijn verheugd dat we deze mijlpaal hebben bereikt en deze financiering hebben veiliggesteld. Het samenbrengen van zo'n groot aantal op duurzaamheid gerichte, commerciële banken en vier overheidsinstellingen toont het enorme belang van het project aan.”

Dit is de grootste investering in de Europese chemische sector in de afgelopen 25 jaar. De nieuwe kraker in Antwerpen zal de laagste koolstofvoetafdruk van alle Europese kraakinstallaties hebben: vijf keer beter dan de slechtste kraker in Europa en twee keer beter dan de beste.

De installatie kan ook volledig werken met koolstofarme waterstof, er is ruimte voorzien voor een koolstofafvanginstallatie en voor elektrische ovens in de toekomst. 

Jason Meers, CFO INEOS Project ONE: "Project ONE is een gamechanger voor Europa. Het zal de chemische cluster in Antwerpen nieuwe kansen bieden en de veerkracht van de hele Europese chemische sector versterken". 

De kraker zal ethyleen produceren, een essentiële grondstof voor een breed scala van producten die essentieel zijn voor ons dagelijks leven, van isolatie tot lichtgewicht voertuigen, kunststoffen voor de geneeskunde, de gezondheidszorg en de levensmiddelenhygiëne, alsmede technologie voor hernieuwbare energie.


Over INEOS

INEOS is een wereldwijd productiebedrijf dat de grondstoffen en energie voor het dagelijks leven maakt. De producten van INEOS leveren een onmisbare bijdrage aan de samenleving door de meest duurzame opties te bieden voor een breed scala aan maatschappelijke behoeften. Bijvoorbeeld voor het bewaren van voeding en schoon water; voor de bouw van windturbines, zonnepanelen en andere hernieuwbare technologieën; voor de bouw van lichtere en zuinigere voertuigen en vliegtuigen; voor medische apparatuur en toepassingen; voor kleding en textiel; en voor isolatie en andere industriële en huishoudelijke toepassingen.

INEOS heeft voor al zijn businesses- plannen en acties opgezet om ervoor te zorgen dat zij uiterlijk in 2050 de overgang naar een net-nul economie leiden, terwijl ze winstgevend blijven en de veranderende wet- en regelgeving voorblijven. Als onderdeel van de strategie om broeikasgasemissies te veminderen, streeft INEOS ernaar om over te schakelen op een meer circulaire economie, waarin materialen maximaal worden hergebruikt.

Over Project ONE

Ultramoderne installatie voor de productie van ethyleen, een van de meest gebruikte basischemicaliën ter wereld

Laagste koolstofvoetafdruk van alle Europese kraakinstallaties

Investering van ongeveer 4 miljard euro in de haven van Antwerpen

2.500 werknemers op het hoogtepunt van de bouw. 450 nieuwe banen (300 loonwerkers, 150 vaste contractors) en duizenden indirecte banen

Duur constructie-installatie 4 jaar - opstart verwacht in 2026

Bekroond als uitzonderlijke investering van het jaar in 2020 door Flanders Investment & Trade

Over de financiering

De totale omvang van de kredietverlening bedraagt € 3,5 miljard, waaronder een ongedekte schijf van € 1,5 miljard, een door het UKEF gedekte schijf van € 700 miljoen, een door Cesce gedekte schijf van € 400 miljoen, een door SACE gedekte schijf van € 100 miljoen en een door Gigarant gedekte schijf van € 800 miljoen, waarvan maximaal € 500 miljoen door Gigarant wordt gegarandeerd.

ABN Amro, Barclays, Belfius, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, Intesa Sanpalo (ook SACE Agent), KBC (ook Gigarent Agent), MUFG en NatWest traden op als Bookrunners en Mandated Lead Arrangers. Credit Agricole (ook ongedekt en UKEF Agent), Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, KfW IPEX-Bank en Santander CIB (ook Cesce Agent) traden op als Mandated Lead Arrangers. Banco BPM, Citi, DZ BANK en Mizuho Bank waren deelnemers.

INEOS werd geadviseerd door BNP Paribas en Linklaters. De adviseurs van de kredietverstrekkers waren Allen & Overy, waarbij ING de ECA's coördineerde en KBC de door Gigarant gedekte schijf.

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo