INEOS Inovyn investeert in grootste zonnepaneelpark van Wallonië

INEOS Inovyn investeert in grootste zonnepaneelpark van Wallonië

90.000 zonnepanelen goed voor 57 000 MWh zullen de CO2-uitstoot van de site in Jemeppe-sur-Sambre aanzienlijk verminderen

• INEOS Inovyn investeert in de bouw van het grootste zonnepark in Wallonië op een terrein langs de site in Jemeppe-sur-Sambre.

• De installatie heeft de grootte van 56 voetbalvelden en zal vanaf 2024 10% van de elektriciteitsbehoefte van INEOS Inovyn op de site invullen.

• De investering maakt deel uit van de plannen van INEOS Inovyn met het oog op een netto nul uitstoot in 2050 en zal een besparing opleveren van 14.000 ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 16.000 huishoudens in België.


INEOS Inovyn heeft vandaag een investering aangekondigd in HELIOS, een zonnepark van 30 hectare met 90.000 panelen dat uitsluitend hernieuwbare stroom zal leveren aan zijn site in Jemeppe-sur-Sambre, België.

Via een exclusieve stroomafnameovereenkomst zal het zonnepark, dat het equivalent is van 56 voetbalvelden, vanaf 2024 jaarlijks meer dan 57.000 MWh hernieuwbare elektriciteit leveren aan de site van INEOS Inovyn. Het wordt het grootste zonnepark tot nu toe in Wallonië.

HELIOS zal naar verwachting duurzame elektriciteit produceren die overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 16.000 huishoudens in België.

Julien De Meersman, Energiemanager van de INEOS Inovyn-site in Jemeppe-sur-Sambre, verklaarde: "HELIOS zal ongeveer 10% van onze elektriciteitsbehoefte in Jemeppe invullen, waardoor jaarlijks een uitstoot van meer dan 14.000 ton CO2 wordt vermeden."

Op weg naar koolstofneutraliteit

HELIOS maakt deel uit van het plan van INEOS Inovyn om de CO₂-uitstoot van al zijn activiteiten met meer dan 30% te verminderen tegen 2030 en een nettonuluitstoot te bereiken tegen 2050. Dankzij dit plan, dat in 2021 werd aangekondigd, kan INEOS Inovyn zijn klanten koolstofarme producten aanbieden en bijdragen tot een duurzamere economie.

"Onze routekaart naar net zero gaat veel verder dan het gebruik van hernieuwbare energie", zegt Philippe Taranti, Site Director bij INEOS Inovyn in Jemeppe: "We verbeteren onze processen, elektrificeren onze systemen en vervangen oude apparatuur door veel energie-efficiëntere alternatieven. We zijn ook betrokken bij CCS-projecten en doen onderzoek naar permanente CO₂-opslag."

Als Europa's grootste operator van elektrolyse, de technologie die nodig is voor de productie van groene waterstof, heeft INEOS Inovyn ook ambitieuze plannen aangekondigd om meer dan 2 miljard euro te investeren in de productie van groene waterstof in INEOS-vestigingen in Noorwegen, Keulen, Antwerpen en het Verenigd Koninkrijk.

De noodzaak van energiebesparing

"In 2018 vertegenwoordigden de energiekosten ongeveer 20% van onze productiekosten, vandaag is dat 40%, waardoor energiebesparing bovenaan onze prioriteitenlijst staat", aldus Philippe Taranti.

INEOS Inovyn is leider op het gebied van chlorovinyls, een sector waar veel industrieën op vertrouwen. "Onze producten worden gebruikt in de bouw- en automobielsector, maar zijn ook essentieel voor de productie van windturbines en de gezondheidszorg. Als we deze expertise en industriële activiteit in Europa - en in België in het bijzonder - in stand willen houden, is het essentieel dat we competitief blijven voor de energiekosten.

Een ondergrondse kabel zal het zonnepark rechtstreeks verbinden met het interne elektriciteitsnet van INEOS Inovyn in Jemeppe. De site is zelfvoorzienend op het vlak van energieproductie, maar blijft aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet.

"De afgelopen jaren zijn we met onze productie flexibel genoeg geworden om het Belgische net te bedienen en bij te dragen tot het evenwicht van het hoogspanningsnet tijdens piekperiodes, wanneer de vraag naar elektriciteit groot is.", besluit Philippe Taranti.

EINDE

Media Contacten

[email protected] (Communications Inovyn Jemeppe-sur-Sambre)
​+32 475 75 31 90

[email protected] (Communications INEOS Belgium)
​+32 491 35 91 67

Noot voor de redactie

Over INEOS Inovyn

INEOS Inovyn is Europa's grootste producent van vinyl en behoort tot de top drie wereldwijd. Met een jaarlijkse omzet van 4,5 miljard euro heeft INEOS Inovyn ongeveer 4.200 werknemers en productie-, verkoop- en marketingactiviteiten in 8 landen in Europa.

De portefeuille van INEOS Inovyn bestaat uit een uitgebreide reeks toonaangevende producten, verdeeld over Vinyls voor algemeen gebruik, Speciale Vinyls, Organische chloorderivaten, Chloor-alkali, Waterstof en Vinyltechnologieën. Het jaarlijkse commerciële productievolume van INEOS Inovyn bedraagt ongeveer 10 miljoen ton.

www.inovyn.com en www.ineos.com voor meer info

 

Wij zijn INEOS | INEOS Groep

INEOS is een van de grootste chemieproducenten ter wereld en een belangrijke speler op de olie- en gasmarkt.

In 2023 bestaat INEOS 25 jaar.

Op 5 mei 1998 werd de eerste overeenkomst ondertekend om de voormalige BP-site in Antwerpen van INSPEC te kopen onder de naam INEOS, met 300 personeelsleden en een kostprijs van 80 miljoen pond. Sinds deze eerste transactie heeft INEOS honderden transacties afgerond in petrochemie, olie & gas en energie en is uitgegroeid tot een groep met 65 miljard dollar inkomsten, 36 bedrijven in 29 landen en 26.000 werknemers.

De voorbije jaren heeft INEOS zich buiten het industriële hart uitgebreid met investeringen in consumentenmerken, sport en liefdadigheidsinstellingen.

INEOS kenmerkt zich door zijn omvang, mensen en cultuur; het stelt de grote vragen om wereldwijde uitdagingen aan te pakken - met lef, toewijding en humor. En met opmerkelijke mensen, die buitengewone resultaten bereiken.

25 jaar is een moment in de tijd, om terug te blikken op wat is opgebouwd en om vooruit te kijken naar wat komen gaat. INEOS is ambitieus en blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden en gaat voor groei. Volg de reis van INEOS en zie waar die toe leidt.

 

 

 

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo