Skip to Content
INEOS lanceert nieuwe business in ‘schone waterstof’ om de transitie naar een koolstofneutrale samenleving te versnellen

INEOS lanceert nieuwe business in ‘schone waterstof’ om de transitie naar een koolstofneutrale samenleving te versnellen

Belg Wouter Bleukx wordt hoofd van de nieuwe bedrijfstak

  • De klimaatdoelstellingen van de Verenigde Naties en nationale regeringen vereisen onmiddellijke actie. INEOS zet niet enkel in op het koolstofarm maken van de energievoorziening voor haar bestaande productievestigingen, maar wil ook een bijdrage leveren door de productie van waterstof die door andere bedrijven en sectoren kan worden aangewend om op hun beurt koolstofneutraal te worden.
  • De nieuwe bedrijfstak zal investeren in productiecapaciteit van ‘schone waterstof’ binnen het Europese netwerk van INEOS-vestigingen.
  • De productie van waterstof door elektrolyse, aangedreven door koolstofneutrale energie, zal meer flexibiliteit bieden voor warmte- en stroomproducenten, de chemische industrie en de transportsector.
  • De waterstofstrategie van de Europese Unie, die een infrastructuur stappenplan schetst voor het wijdverbreide gebruik van waterstof in heel Europa tegen 2030, biedt nieuwe mogelijkheden voor INEOS.
  • Waterstof is ook een van de vier transitiepaden in de studie die in opdracht van de Vlaamse regering (VLAIO) werd uitgevoerd naar het potentieel om de Vlaamse industrie tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

INEOS maakt haar plannen bekend voor de opstart van een nieuwe bedrijfstak, met hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. De eenheid zal zich toespitsen op de ontwikkeling van ‘schone waterstofcapaciteit’ binnen haar netwerk van Europese productievestigingen en zal daarnaast ook samenwerkingsverbanden opzetten met derde partijen.

Vandaag produceert INEOS reeds 300.000 ton waterstof op jaarbasis als ‘co-product’ van haar chemische processen. Deze waterstof wordt grotendeels ingezet als koolstofarme brandstof en als grondstof in de eigen productieprocessen zodat minder fossiele grondstoffen gebruikt moeten worden.

INOVYN, chloor- en vinylproducent binnen de INEOS groep, is in Europa de belangrijkste bestaande exploitant van grootschalige elektrolyse-installaties. Door middel van elektrolyse en op basis van hernieuwbare energie kan waterstof geproduceerd worden die men kan aanwenden voor de productie van energie, warmte, transport- en industriële toepassingen. In combinatie met INEOS' ervaring in de opslag en behandeling van waterstof, zorgt deze expertise ervoor dat INEOS zich in een unieke positie bevindt om het potentieel van waterstof verder uit te bouwen en ten dienste te stellen van een koolstofvrije toekomst.

Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft, wil investeren in nieuwe waterstof productiecapaciteit in het netwerk van INEOS-vestigingen in Europa, onder meer via strategische partnerschappen met derde partijen.

INEOS is reeds betrokken in diverse projecten om vraag te creëren voor waterstof ter vervanging van koolstofrijke energiedragers, grondstoffen en brandstof. Eerder dit jaar maakte de Antwerpse vestiging van INOVYN bekend dat ze een demofabriek zal bouwen voor de productie van duurzame methanol op basis van waterstof en afgevangen CO2 door middel van elektrolyse. Dit gebeurt binnen het Power-to-Methanol consortium, in nauwe samenwerking met ENGIE, Oiltanking, Indaver, Fluxys, de Vlaamse Milieuholding (VMH) en de Haven van Antwerpen.

Er zullen in de nabije toekomst verdere samenwerkingsverbanden opgestart worden met toonaangevende organisaties met het oog op nieuwe toepassingen zoals het hergebruik van CO2. INEOS zal ook nauw samenwerken met Europese overheden om ervoor te zorgen dat de nodige infrastructuur en investeringen worden ontwikkeld voor het transport en de opslag van waterstof zodat deze haar rol kan spelen in de nieuwe groene economie.

Wouter Bleukx, Business Unit Manager Waterstof verklaarde: Waterstof is een belangrijke hefboom in de realisatie van een klimaatneutrale economie; haar potentieel wordt reeds decennia bestudeerd. Een doorbraak van een waterstofgebaseerde economie lijkt binnen bereik nu de transportsector in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en andere landen de eerste concrete stappen heeft gezet in het gebruik van deze klimaatvriendelijke energiedrager. INEOS is uitstekend geplaatst om deze transitie te ondersteunen vanwege haar uitgebreide expertise in elektrolyse.

 

Over INOVYN

INOVYN, opgericht op 1 juli 2015, is een vinylproducent die wereldwijd tot de top drie behoort. Met een omzet van meer dan € 3,5 miljard heeft INOVYN meer dan 4.300 medewerkers en productie-, verkoop- en marketingactiviteiten in tien landen in Europa. In België heeft Inovyn productievestigingen in Jemeppe, Lillo en Zandvliet en een verkoopkantoor in Evere.

INOVYN's portfolio bestaat uit een uitgebreid assortiment toonaangevende producten, onderverdeeld in organische chloorderivaten; Chloor-Alkali producten; PVC voor algemeen gebruik; Speciale PVC producten; Zwavelchemicaliën; zout; en elektrochemische en vinyltechnologieën. De jaarlijkse productievolumes bedragen meer dan 40 miljoen ton.

www.inovyn.com

 

Over INEOS Manufacturing Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt meerdere miljarden en is daarmee het de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De installatie zal ethyleen produceren, een basisbouwsteen voor ontelbare essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven. Ethyleen wordt namelijk gebruikt voor toepassingen in diverse sectoren zoals de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Denk bijvoorbeeld aan buizen voor het transport van drinkwater en gas, isolatiemateriaal, textiel, zonnepanelen, smeermiddelen en wieken van windmolens, maar ook steriele verpakkingen, MRI-scanners, recycleerbare verpakkingen en lichtgewicht onderdelen voor auto’s.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa verleggen door de meest geavanceerde technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een voetafdruk hebben die minder dan de helft bedraagt van bestaande gelijkaardige stoomkrakers in Europa.

https://project-one.ineos.comINEOS Manufacturing Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo