INEOS Oxide en bECO2: Slim hergebruik van koolstofdioxide door industriële samenwerking

INEOS Oxide en bECO2: Slim hergebruik van koolstofdioxide door industriële samenwerking

10 jaar koolstofafvang en hergebruik haalt 1 miljoen ton CO2 uit de lucht

  • 10de verjaardag van bECO2 , dat in 2010 op de site van INEOS Oxide in Zwijndrecht werd opgericht om CO2 te behandelen en klaar te maken voor industrieel hergebruik
  • Over de periode 2010-2020 werd  1 miljoen ton CO2 uit de lucht gehaald
  • Door creatief samen te werken met andere bedrijven kan de industrie stappen zetten in CO2 emissiereductie.
  • Koolstofdioxide is een belangrijke grondstof voor toepassingen in onder meer brouwerijen, tuinbouw, de logistieke koude keten (droogijs voor koelen en vriezen) en ziekenhuizen (operaties)
  • ‘Hoogseizoen’ afname koolstofdioxide is nu gestart

Het afvangen en hergebruik van CO2 (ook gekend als Carbon Capture & Utilisation, kortweg CCU) is één van de mogelijke paden in de transitie naar een klimaatneutrale industrie, naast bijvoorbeeld productie van groene waterstof, elektrificatie en recyclage.  CCU biedt op korte-termijn oplossingen om CO2 uit de atmosfeer te houden. Op de middellange termijn wordt gezocht naar mogelijkheden voor de permanente opslag van CO2 in bijvoorbeeld lege olie- en gasvelden.

Een staaltje van industriële symbiose

Exact tien jaar geleden is INEOS Oxide in Zwijndrecht gestart met het afvangen van CO2 op haar site. Op de site van INEOS Oxide wordt onder meer ethyleenoxide geproduceerd. Ethyleenoxide ligt aan de basis van producten als zepen, cosmetica, ontsmettingsmiddelen, bloedzakken, wasproducten en smeermiddelen voor windturbines. Bij de productie hiervan komt er ook CO2 vrij als bijproduct. Het gaat om vrij pure CO2 stromen, die zich goed lenen voor CO2 afvang.

INEOS Oxide is een typische ‘cluster site’: op haar terreinen zijn ook de productievestigingen van veel derde partijen aanwezig, waarmee het bedrijf de voordelen van de locatie, diensten (energie, stoom) en personeel deelt om zo synergieën te creëren.
In die geest is in 2010 de Joint Venture bECO2 op de site ontstaan, een JV tussen Messer (70%) en Ijsfabriek Strombeek (30%).

De CO2 stromen die door INEOS geproduceerd en afgevangen worden, worden door de JV partners op de site opgezuiverd en vervolgens wordt het CO2 gas weer vloeibaar gemaakt. De CO2 wordt er tijdelijk opgeslagen in 4 opslagtanks met een totale capaciteit van 2500 ton aan vloeibare CO2.

Roel De Vil, site manager van INEOS Oxide in Zwijndrecht: “De industrie kan een belangrijke bijdrage leveren in CO2 emissiereductie door creatief samen te werken met andere bedrijven. Als clustersite zit het in onze genen om industriële partnerschappen te smeden en zodoende hebben we in 2010 Messer en Ijsfabriek Strombeek samengebracht. Contacten die uiteindelijk werden geformaliseerd in de joint-venture bECO2. Het is een win-win voor alle partijen: de JV partners hebben leverzekerheid voor het aanbieden van CO2 aan hun klanten en voor eigen verwerking terwijl INEOS Oxide over de afgelopen 10 jaar zo 1 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer heeft kunnen houden.”

Koolstofdioxide, een nuttige grondstof én seizoensproduct

De CO2 van INEOS wordt gezuiverd tot een niveau waarbij deze zonder probleem een toepassing kan vinden in de voedings- en medische sector.

De voedingssector, brouwerijen en tuinbouw zijn dan ook belangrijke afnemers van CO2. In de brouwerijwereld is het gebruik van CO2 bij het ‘inertiseren’ van vaten (ter bescherming van brand of explosie) een must, verder zorgt het ook voor de nodige ‘prik’ in het bier. Ook logistieke diensten voor de biersector zijn grote verbruikers.

In de serreteelt stimuleert de toevoer van CO2 de groei van de gewassen. De belangrijkste applicaties zijn teelten zoals tomaten of kruiden, maar evengoed sierteelt van snijbloemen.
Waterzuiveringssystemen, waar basische afvalwaters moeten worden geneutraliseerd, zijn ook een mooie toepassing. In de logistieke sfeer is het gebruik van droogijs voor gekoelde transporten een belangrijke verbruiker van CO2.

Overigens is CO2 een ‘seizoensproduct’: de vraag neemt toe vanaf april (met name voor de tuinbouw (serres)) met een piek in de zomer wanneer de temperaturen oplopen vanwege de verhoogde activiteit bij brouwerijen en transportkoeling.

Annett Beier, General Manager Messer Benelux: “Wij waren vertrouwd met INEOS Oxide als partner vermits we met haar zusterfabriek in Lavéra (Zuid-Frankrijk) eerder al een soortgelijk partnership zijn aangegaan. Daar werken we al sinds 1997 samen voor de afvang en behandeling van CO2. De positieve samenwerking gaf ons het vertrouwen om ook in Antwerpen in te stappen in bECO2.”
Dieter Soens, Managing Director van Ijsfabriek Strombeek: “Als bedrijf zijn we leverancier, maar ook zelf afnemer van CO2 voor de productie van droogijs. Droogijs wordt onder meer ingezet voor de bewaring en het vervoer van diepvriesproducten, waarvoor we momenteel een sterk gestegen vraag ervaren omwille van corona. Door onze investering in bECO2 kunnen we onze bevoorradingszekerheid vrijwaren en zijn we niet onderhevig aan CO2 schaarste op de markt.”

Over INEOS Oxide
INEOS Oxide in Zwijndrecht (Antwerpen) is opgericht in 1998 en is de bakermat van de INEOS Group. In ruim twintig jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de chemische sector met 22000 medewerkers, activiteiten in 183 sites in 26 landen en een omzet van 60 miljard USD.
Op de site van INEOS Oxide zijn 1000 mensen tewerkgesteld om de verschillende productie-eenheden veilig te laten draaien. Daarnaast zijn er ook nog 12 andere bedrijven op de site gevestigd, waarvoor INEOS diensten levert zoals de aanlevering van elektriciteit en stoom of het onderhoud van hun installaties. Zo wordt op een efficiënte manier een win-win situatie gecreëerd voor alle partijen.
INEOS Oxide vervaardigt producten die gebruikt worden voor diverse toepassingen zoals medisch materiaal en cosmetica, reinigingsmiddelen en wasproducten. https://www.ineos.com/businesses/ineos-oxide/ - https://www.ineos.com/nl/sites/belgie/

Over IJSFABRIEK STROMBEEK
IJsfabriek Strombeek produceert en levert tientallen gassen en gasmengsels voor uiteenlopende toepassingen in de industriële, medische of voedingssector. Voorbeelden zijn zuurstof en acetyleen voor het lassen en snijden, lachgas voor o.a. anesthesie en koolstofdioxide voor het tappen van bier. Droogijs vormt een vaste waarde in het assortiment voor koel- en vriestechnieken. Het  familiebedrijf, dat haar activiteiten in 1904 startte, houdt haar hoofdzetel in Meise (Brussel), heeft 90 medewerkers in dienst en beschikt over een distributienetwerk van 46 lever- en/of afhaaldepots in Vlaanderen en Wallonië.
https://www.ijsfabriekstrombeek.be/

Over MESSER
Al meer dan 100 jaar wordt de naam Messer geassocieerd met een uitgebreide expertise in de wereld van de industriële gassen. Messer Belgium produceert en levert zuurstof, stikstof, argon, koolstofdioxide, waterstof, helium, specialiteitsgassen, gassen voor medische doeleinden en een groot aanbod aan gasmengels. Alle industriële sectoren, maar ook de gezondheidszorg, wetenschap en onderzoek nemen hun producten en technologieën af. Messer Belgium maakt deel uit van de Messer Groep, een niet-beursgenoteerd Duits familiebedrijf en ‘s werelds grootste industriële gasbedrijf in eigen beheer. In België heeft Messer productiefaciliteiten in Gent en Zwijndrecht en stelt het ca 100 medewerkers te werk.
https://www.messer.be/

10 jaar koolstofafvang en hergebruik INEOS bECO2 21730-NL-V5-infographic.pdf - 424 KB

 Over INEOS Manufacturing Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaankraker. De investering bedraagt meerdere miljarden en is daarmee het de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De installatie zal ethyleen produceren, een basisbouwsteen voor ontelbare essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven. Ethyleen wordt namelijk gebruikt voor toepassingen in diverse sectoren zoals de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Denk bijvoorbeeld aan buizen voor het transport van drinkwater en gas, isolatiemateriaal, textiel, zonnepanelen, smeermiddelen en wieken van windmolens, maar ook steriele verpakkingen, MRI-scanners, recycleerbare verpakkingen en lichtgewicht onderdelen voor auto’s.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa verleggen door de meest geavanceerde technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een voetafdruk hebben die maar de helft bedraagt van bestaande gelijkaardige stoomkrakers in Europa.

https://project-one.ineos.comINEOS Manufacturing Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo