INEOS Phenol: directie en vakbonden bereiken akkoord

INEOS Phenol: directie en vakbonden bereiken akkoord

Werkhervatting vanaf maandag

De directie van INEOS Phenol en de vakbonden hebben vanmiddag een akkoord bereikt. Daarmee komt het einde van de staking in zicht. Naar alle waarschijnlijkheid zal maandagochtend het werk worden hervat. Daarbij zal alles in het werk worden gesteld voor een zo snel mogelijke heropstart van de productie in het belang van onze klanten.

De vakbonden hebben ingestemd met het door de directie voorgesteld plan. Een van de belangrijkste voorstellen is gericht op de polyvalentie in de productie-afdeling, waarbij de kennis van de proces-operatoren wordt uitgebreid over de twee delen van de fabriek. De omschakeling naar polyvalentie zal op geheel vrijwillige basis gebeuren en met een financiële tegemoetkoming. Bovendien zal de directie voorzien in adequate opleiding om de werknemers die ingaan op dit aanbod maximaal te ondersteunen.

Voorts garandeert de directie dat zij ten allen tijde zal zorgen voor een gezond normaal overleg in de Ondernemingsraad, Syndicale Afvaardiging en CPBW. Er wordt ook een verbeteringsplan uitgewerkt om bepaalde zorgpunten via een intensieve interne communicatie aan te pakken.

Chris Vroman, HR Director INEOS Phenol, verklaarde:

“Na 6 weken onderhandelen zijn we verheugd dat de directie en de sociale partners  elkaar hebben gevonden in een gemeenschappelijk voorstel. De werkorganisatie rond polyvalentie die in het akkoord vervat zit, voorziet dat dit geheel op vrijwillige basis gebeurt en met de gepaste omkadering. We vertrouwen erop dat we op deze basis het werk kunnen hervatten vanaf maandag en zullen al het mogelijke doen om het vertrouwen wederzijds te herstellen.”
Over INEOS Manufacturing Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in Antwerpen, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com

Over Project ONE

Project ONE is een investering van INEOS in de Antwerpse chemiesector voor de bouw van een ethaan- en PDH-installatie. De investering bedraagt meerdere miljarden, en is daarmee het de grootste investering in de Europese chemie in meer dan 20 jaar. De installaties zullen met ethyleen en propyleen de bouwstenen leveren voor essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven. Ethyleen en propyleen worden namelijk gebruikt voor toepassingen in diverse sectoren zoals de auto-, bouw-, energie- en medische sector. Denk bijvoorbeeld aan buizen voor het transport van drinkwater en gas, isolatiemateriaal, textiel, zonnepanelen, smeermiddelen en wieken van windmolens, maar ook steriele verpakkingen, MRI-scanners, recycleerbare verpakkingen en lichtgewicht onderdelen voor auto’s.

Project ONE zal de norm voor de chemiesector in Europa verleggen door de meest geavanceerde technieken in te zetten. De investering zal met name baanbrekend zijn op het vlak van energie-efficiëntie en een voetafdruk hebben die maar de helft bedraagt van bestaande gelijkaardige installaties in Europa.

INEOS heeft in België al 3050 mensen in dienst op 11 verschillende sites. Met Project ONE komen daar direct 450 jobs bij, en een vijfvoud daarvan indirect. 

https://project-one.ineos.comINEOS Manufacturing Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo