VLAAMS AGENTSCHAP INNOVEREN EN ONDERNEMEN (VLAIO) GEEFT GROEN LICHT VOOR FINANCIERING ONDERZOEK NAAR KUNSTSTOFRECYCLAGE

VLAAMS AGENTSCHAP INNOVEREN EN ONDERNEMEN (VLAIO) GEEFT GROEN LICHT VOOR FINANCIERING ONDERZOEK NAAR KUNSTSTOFRECYCLAGE

INEOS Styrolution bestudeert nieuwe recyclagetechnologie voor de kunststoffen ABS en polystyreen

Het onderzoek spitst zich toe op: 

  • recyclage door middel van oplossing en zuivering (“dissolution recycling”)
  • het verwijderen van additieven uit kunststoffen zoals ABS en polystyreen

Met dit onderzoek vergroot INEOS Styrolution haar expertise op het gebied van recyclagetechnologieën voor styreenkunststoffen.

Remove2Reclaim

INEOS Styrolution, de wereldleider op het gebied van productie van styreenkunststoffen, zal bijdragen aan het onderzoeksproject "Remove2Reclaim - Recyclage van kunststoffen en titaniumdioxide via geavanceerde oplossings- en scheidingstechnieken voor het verwijderen van kunststofadditieven". Het onderzoek werd dit najaar opgestart en zal drie jaar duren.

Styreenkunststoffen, zoals polystyreen en ABS, behoren tot de meest recycleerbare kunststoffen. INEOS Styrolution heeft een bewezen staat van dienst voor investeringen in fundamenteel onderzoek naar geavanceerde recyclagetechnologieën. Zo realiseerde het bedrijf al een doorbraak voor chemische recyclage door depolymerisatie van polystyreen afval: de productie op laboratoriumschaal van nieuw polystyreen op basis van gerecycleerde styreen monomeren.  De ontwikkeling van expertise op het gebied van recyclage door middel van oplossing, draagt bij aan een algemeen overzicht en de vergelijking van de recyclagemogelijkheden van styreenkunststoffen.

Het "Remove2Reclaim"-project is gericht op de ontwikkeling van innovatieve extractieroutes op basis van oplosmiddelen die additieven, zoals titaandioxide, uit verschillende kunststoffen kunnen verwijderen. Indien succesvol, kunnen zowel het titaandioxide als het polymeer opnieuw ingezet worden voor de productie van nieuwe producten. De onderzochte polymeren in het project zijn onder andere polystyreen, HIPS (high impact polystyreen) en ABS (acrylonitril butadieen styreen). Voor INEOS Styrolution vormt deze oplossingstechnologie een aanvulling op de bestaande mechanische en depolymerisatie-recyclagemogelijkheden, waardoor het inzicht in het brede scala aan beschikbare recyclingtechnologieën voor styreenkunststoffen wordt aangevuld.

Michiel Verswyvel, Global R&D manager bij INEOS Styrolution, licht toe: "We gaan voor een circulaire economie voor styreen. Tot dusver lag de focus op mechanische recyclage van ABS en polystyreen en meer geavanceerde recyclagetechnologieën, voornamelijk depolymerisatie, van polystyreen. Het "Remove2Reclaim"-project geeft ons de mogelijkheid om een meer compleet beeld te krijgen door aanvullende recyclingtechnologieën zoals dissolution recycling te onderzoeken. Tegelijkertijd optimaliseren we onze mechanische recyclage-inspanningen en concentreren we ons op de commercialisering van gerecycleerd polystyreen via depolymerisatie.”

Interdisciplinair onderzoek

Het project "Remove2Reclaim" wordt gefinancierd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en wordt georganiseerd onder de koepel van de Vlaamse speerpuntcluster Catalisti. Voor het onderzoeksproject dat gecoördineerd wordt door de Vlaamse speerpuntcluster Catalisti, slaan diverse industriële en academische spelers de handen in elkaar. Onderzoekpartners zijn onder meer de Universiteit Gent, de KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven), VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek in Mol) en Centexbel (Kortrijk-Gent). INEOS Styrolution is één van de vijf industriepartners in dit project. 

INEOS Styrolution, dat al ervaring heeft met afvalstromen via haar initiatieven rond geavanceerde recyclage en materiaalrecyclage, zal zich voor het onderzoek toeleggen op de impact van deze recyclagetechnologie op de kunststoffen ABS en polystyreen. Vervolgens gaat het bedrijf bekijken hoe deze materialen opnieuw kunnen opgewaardeerd worden voor het behoud van hun unieke eigenschappen. VITO zal het  eigenlijke oplossingsproces ontwikkelen, het team van UGent spitst zich toe op het proces om het titaandioxide uit het opgeloste polymeer te halen. De KU Leuven zal bestuderen hoe het titaandioxide het recyclageproces doorgemaakt heeft. 

Titaandioxide: een van de meest gebruikte kleurstoffen

Titaandioxide is een poedervormige stof die voor uiteenlopende consumentenproducten wordt gebruikt. De waardevolle chemische stof zorgt ervoor dat een product een diepwitte kleur heeft. Je vindt titaandioxide voornamelijk terug in talrijke witte producten zoals zonnebrandproducten en tandpasta, behuizingen van huishoudtoestellen (koffiezet- en wasmachines en isolerende binnenwanden van koelkasten), bouwproducten (ramen en deuren in PVC), verf en kledij.  De stof wordt ook ingezet als UV-filter: het houdt UV-straling tegen en zorgt ervoor dat het textiel niet snel verkleurt door het zonlicht. In de kunststoffen ABS, polystyreen en PVC zit doorgaans gemiddeld 5% titaandioxide. Met het oog op het hergebruik van zowel kunststoffen als additieven en daardoor het beperken van de afvalberg is het van belang beide van elkaar te kunnen scheiden door recyclage om ze vervolgens te kunnen hergebruiken.

 

Story image

Over INEOS Styrolution

INEOS Styrolution is één van de business units van de INEOS Group en is de toonaangevende wereldwijde producent van styreenkunststoffen, met een focus op styreenmonomeer, polystyreen, ABS Standard en styreen specialiteiten. Met productiefaciliteiten van wereldklasse en meer dan 90 jaar ervaring biedt INEOS Styrolution haar klanten innovatieve en duurzame best-in-class oplossingen, ontworpen om hen een concurrentievoordeel te geven in hun markten, en tegelijkertijd te helpen de circulaire economie voor styreen te realiseren. Het bedrijf biedt kunststoffen voor vele alledaagse producten in een breed scala van industrieën, waaronder de auto-industrie, de elektronicasector, huishoudtoestellen, de bouwsector, de gezondheidszorg, de verpakkingsindustrie en speelgoed/sport/vrijetijdsbesteding. In 2019 bedroeg de omzet 5 miljard euro. INEOS Styrolution stelt ongeveer 3.600 mensen tewerk en exploiteert 20 productievestigingen in tien landenIn België is INEOS Styrolution actief in het noorden van de Antwerpse haven en heeft ongeveer 350 medewerkers. 

Meer informatie: www.ineos-styrolution.com 

Over INEOS Belgium

Over INEOS

INEOS is een toonaangevende producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten. In 20 jaar tijd is INEOS uitgegroeid tot een wereldspeler met 194 productievestigingen verspreid over 29 landen.

Vanuit Zwijndrecht, waar INEOS haar eerste activiteiten opstartte in 1998, bouwde INEOS haar positie in België uit met 11 productievestigingen en R&D centra in de haven van Antwerpen, Geel, Feluy, Jemeppe en Neder-Over-Heembeek. Vandaag telt INEOS er 3050 medewerkers. 

www.ineos.com
INEOS Belgium
Scheldelaan 482
Haven 647
2040 Antwerpen-Lillo